Rehabilitation Problem Solving formulier

Uit FysioPedia
(Doorverwezen vanaf Rehabilitation Problem Solving)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Rehabilitation Problem Solving formulier (RPS-formulier) is door Steiner en collegae ontwikkeld. Het biedt hulpverleners in de gezondheidszorg (bv. fysiotherapeuten) de gelegenheid om het gezondheidsprobleem van een patiënt overzichtelijk in een schema uit te schrijven. Het RPS-formulier is gebaseerd op de 'International Classification of Functioning, Disability and Health' (ICF). Het kan gebruikt worden om de relaties tussen de verschillende ICF domeinen te beschrijven. De invloed van bijvoorbeeld een ziekte of aandoening op de activiteiten en participatie van een patiënt kan worden aangegeven. Ook omgevingsfactoren en persoonlijke factoren kunnen in het RPS-formulier geplaatst worden. De uitkomsten van de anamnese en het lichamelijke onderzoek kunnen samen met de gebruikte meetinstrumenten in het daaarbij behorende ICF-domein worden geplaatst.


Het formulier kent een bovenste en onderste helft. In de bovenste helft kunnen de gevolgen van een ziekte/aandoening op de ICF domeinen 'functie en anatomische eigenschappen', 'activiteiten' en 'participatie' worden aangegeven. In de onderste helft kunnen 'omgevingsfactoren' en de 'persoonlijke factoren' die een rol spelen worden weergegeven. In dit oorspronkelijke formulier is alleen in de bovenste helft onderscheidt mogelijk tussen opvattingen die de patiënt heeft of die de fysiotherapeut heeft.

Er is een aangepaste versie van het RPS-formulier van de Raaij. Daarin kan ook in de onderste helft een onderscheidt gemaakt worden tussen opvattingen van de patiënt en die van de fysiotherapeut.

RPS-formulier
aangepast RPS-formulier


Wat kun je ermee

Het RPS-formulier is een hulpmiddel in te zetten voor verschillende doelen:

- bespreken van casuïstiek

- multi- en interdisciplinaire overleg

- formuleren van behandeldoelstellingen

- formuleren van onderzoeksvraag voor wetenschappelijk onderzoek

- inzichtelijk maken van het klinisch redeneren (Edwards et al 2004)

- klinische besluitvorming


Formulieren in PDF-formaat:

Niet aangepaste versie

Aangepaste versie


Formulieren in WORD-formaat:

Niet aangepaste versie

Aangepaste versie