Achillespeesontsteking

Uit FysioPedia
Versie door Rob (overleg | bijdragen) op 18 feb 2007 om 07:56 (New page: '''Achillespeesontsteking''' of '''tendinitis achilles''' (Latijn ''tendi'' = pees, ''itis'' = ontsteking) is een ontsteking van de achillespees (''[[ICD-...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Achillespeesontsteking of tendinitis achilles (Latijn tendi = pees, itis = ontsteking) is een ontsteking van de achillespees (ICD-10 M76.6).

Een achillespeesontsteking is een pijnlijke ontsteking van de pees zelf die tussen de grote kuitspier en de calcaneus (het hielbeen) loopt. Ook de weefsels rondom de achillespees kunnen ontstoken raken: voorste achillo-bursitis en/of die tussen de huid rond de hiel en de achillespees (= achterste achillo-bursitis).

Achillespeesontsteking ontstaat meestal als sportblessure bij overmatige belasting van de de achillespees bij hardlopen of als deel van een spanningsverwonding. Schoenen met te stijve zolen of een te zacht contrefort kunnen een vergrote spanning op de pees veroorzaken en daarmee achillespeesontsteking in de hand werken, verergeren of deze zelfs doen scheuren. Soms is er ook geen duidelijke reden aantoonbaar. De ontsteking is in het algemeen aseptisch: er komen geen micro-organismen aan te pas.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk zoals:
- verminderen van de belasting, en dan met name de piekbelastingen - ontstekingsremmende injecties met corticosteroïden
- ontstekingsremmende pijnstillers
- koele of warme compressen
- dwarse fricties - rust - hakverhoging ter vermindering van de belasting
- lage intensiteit laser therapie, ook genoemd LILT, LLLT, softlaser of coldlaser. Er is enig bewijs voor de effectiviteit hiervan[1].

Niet al deze behandelingen zijn bij alle besproken vormen van (peri)tendinitis achilles even goed. Het geven van corticosteroidinjecties in de pees zelf is zelfs gecontra-indiceerd wegens gevaar voor ruptuur.

  1. J M Bjordal1, R A B Lopes-Martins2 and V V Iversen. A randomised, placebo controlled trial of low level laser therapy for activated Achilles tendinitis with microdialysis measurement of peritendinous prostaglandin E2 concentrations. British Journal of Sports Medicine 2006;40:76-80;