Cubitaal tunnelsyndroom

Uit FysioPedia
Versie door Evanherk (overleg | bijdragen) op 23 dec 2010 om 10:20
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat is het?

Bij het Cubitale tunnelsyndroom wordt er druk of rek uitgeoefend op de zenuw (nervus ulnaris) ter hoogte van de elleboog. Als men dit plekje stoot, voelt men tintelingen, dit plekje staat ook wel bekend als het ‘telefoonbotje’. Deze zenuw innerveert de pink en de aan de pink aanliggende zijde van de ringvinger. Tintelt het ook in andere vingers, dan is de nervus ulnaris niet de oorzaak.

Verschijnselen die bij het cubitale tunnelsyndroom op kunnen treden zijn:

  • tinteling vanaf de elleboog tot de pink
  • krachtsvermindering van spieren in de hand
  • een veranderd gevoel

Het Cubitale tunnelsyndroom valt onder CANS, dit staat voor ‘complaints of the arm, neck and/or shoulder’ oftewel klachten aan de arm, nek en/of schouder. Dit is een omschrijving van een klachtencomplex die door veel zorgverleners wordt gehanteerd.

Waardoor kan het komen?

Het Cubitale tunnelsyndroom kan ontstaan door het veelvuldig strekken van de elleboog waardoor de zenuw teveel wordt gerekt. Ook kan luxatie van de zenuw een oorzaak zijn: de zenuw loopt niet goed door zijn groeve waardoor dit klachten oplevert.

Daarnaast kan een eerdere breuk van de arm de oorzaak zijn; de breuk heeft een standsverandering van de onderarm als gevolg waardoor de klachten ontstaan.

Hoe wordt het vastgesteld?

De huisarts kan door middel van anamnese en lichamelijk onderzoek vaststellen dat het gaat om het cubitale tunnelsyndroom

Wat kan helpen?

De behandelend arts zal adviseren om overmatige belasting van de elleboog te vermijden. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten dan vanzelf.

Als de klachten echter aanhouden, kan een operatie overwogen worden. In dat geval wordt de zenuw verplaatst zodat overrekking van de zenuw wordt voorkomen.

Wie kan helpen?

De huisarts voert als eerste de behandeling uit. Een operatie wordt meestal door een neurochirurg uitgevoerd.

Ermee leven

Het is belangrijk om overmatige belasting te vermijden.

zie ook carpaaltunnelsyndroom