Help:Aarzel niet een zinvolle bijdrage te leveren

Uit FysioPedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Hallo, welkom, leuk dat jij ook van plan bent om mee te werken aan dit gemeenschappelijke project voor het ontwikkelen van de grootste Nederlandse (en gratis toegankelijke) encyclopedie. Deze bladzijde geeft je enige basisinformatie over de doelstelling en het motto van FysioPedia: Aarzel niet een zinvolle bijdrage te leveren.

Aarzel niet

Wiki's werken prettig als mensen bereid zijn samen te werken.

Denk er goed over na. Bewerk de pagina's die je interesseren en verbeter de fouten; voeg informatie toe; verbeter de stijl van een artikel; begin een nieuw onderwerp; enzovoort, het is allemaal mogelijk. Elke zinvolle bijdrage is welkom!

Probeer enerzijds te begrijpen waarom iemand anders dit of dat heeft verbeterd, maar heb het lef het te verbeteren als je een verbetering weet. Misschien is dit wennen, maar zo werkt het op FysioPedia. Met de nodige beleefdheid en goede manieren zal dat uiteindelijk het beste werken.

Maak je geen zorgen

Oké, je begrijpt 't nog niet helemaal? Laat het dan duidelijk zijn: als iemand een ronduit belabberd of ál te grappig artikel schrijft, of er staat echt klinkklare onzin in, maak je dan geen zorgen over de gevoelens van die persoon. Corrigeer 't of voeg er betere inhoud aan toe, en als daar geen beginnen aan is, vervang het dan desnoods helemaal door je eigen briljante (ter zake doende) proza.

Omdat alle voorgaande versies van ieder artikel altijd toegankelijk zijn middels de geschiedenisknop, is het voor iedereen altijd nog mogelijk verwijderde tekst terug te zetten (of op zijn minst te bekijken). Denk goed na alvorens wijzigingen aan te brengen. De lijst met recente wijzigingen is voor iedereen zichtbaar en als je te drastische wijzigingen doorvoert is er doorgaans wel iemand die dat ziet en indien nodig zal herstellen.

De overlegpagina van ieder artikel is de plek waar je met andere FysioPedianen van gedachten kunt wisselen over dat artikel. In geval van inhoudelijke wijzigingen zou je daar wat opmerkingen neer kunnen zetten (maar zie daarvan af wanneer je dat de aardigheid in FysioPedia zou ontnemen; meestal is een opmerking in het veld 'samenvatting' voldoende). Wanneer iemand anders het niet eens is met je wijziging dan kan die dat aangeven, meestal in de vorm van een wijziging van je wijziging en/of een vraag op de overlegpagina. Bereidheid om kort te overleggen over hoe de verschillende standpunten in overeenstemming kunnen komen wordt in het algemeen zeer gewaardeerd.

Dat is WikiWiki. In de Instructies kun je meer lezen.

We werken sámen

De meeste auteurs hebben instinctief de neiging hun pennenvrucht als hun eigendom te beschouwen. Maar die houding werkt tégen je op FysioPedia. Beter is, de emotionele band met je bijdrage los te laten en te accepteren dat wij hier met elkaar werken aan een zo goed mogelijk resultaat. Dat betekent dat ook jouw artikel allicht verbeterd kan worden.

Natuurlijk is het wel zo dat je in doordachte artikelen waaraan hard is gewerkt niet zonder meer als een houthakker tekeer kunt gaan. Grote lappen tekst verwijderen doe je uiteraard alleen in overleg met andere deelnemers. Dat is een kwestie van goed met elkaar omgaan.

Maar verbeteren en toevoegen, zinnen of paragrafen herschrijven, als dat het artikel kwalitatief beter maakt, ga je gang! Als dat een rigoureuze verandering is, graag je samenvatting op de Overlegpagina van het artikel vermelden en uitleggen wat en waarom.

Wijzig echter niet stilzwijgend of in elk geval zonder goed overleg steeds dezelfde passages, in de trant van 'wie de langste adem heeft'. Dat wordt hier een wijzig-oorlog genoemd. Dat soort van gevecht kost alleen maar een hoop energie en wordt hier uitermate slecht gewaardeerd; samenwerken om tot een oplossing te komen zeker wél.

Als je van zins bent een wijziging door te voeren in een hele reeks artikelen, prima, maar werk stap voor stap en hou ondertussen rekening met commentaar van anderen. Een beetje overleg van tevoren kan vaak wonderen doen...


Wel wat conventies

Aarzel niet een zinvolle bijdrage te leveren betekent overigens niet dat dus ook alle wijzigingen of nieuwe artikelen voor de FysioPedia-gemeenschap acceptabel zijn. Aarzel niet een zinvolle bijdrage te leveren: maak nieuwe artikelen, wijzig bestaande artikelen, maar accepteer dat je wijzigingen misschien weer teruggedraaid worden, of je artikel op de lijst met te verwijderen pagina's terechtkomt.

Over een aantal zaken is min of meer overeenstemming. Als je je meteen aan die conventies houdt hoeven anderen je net aangemaakte artikel niet meteen weer te veranderen.

Als je een artikel aanmaakt over een onderwerp dat in een gewone encyclopedie geen plaats zou krijgen, lees dan eens Acceptatiebeleid. Maar evengoed, aarzel niet als je een zinvol nieuw artikel wilt aanmaken. Als je artikel na een paar dagen nog niet genomineerd is voor verwijdering dan zit het meestal wel goed. Als dat onverhoopt wel het geval is probeer dan om je artikel wel in overeenstemming met Acceptatiebeleid te krijgen.

Als je artikelen aantreft waarvan je denkt dat die niet voldoende encyclopedisch gehalte hebben, zelfs niet als het uitgebreid wordt, aarzel dan niet om een zinvolle bijdrage te leveren door het op de lijst met te verwijderen pagina's toe te voegen met de reden(en) waarom je vindt dat de pagina weg moet. Aarzel evenmin om - zinvol beargumenteerd - bezwaar te maken tegen de verwijderingsnominatie.

Wat als je je stoort aan het vele overleg, of negativiteit op overlegpagina's?

In principe kun je aan FysioPedia meewerken zonder zelfs enige overlegpagina te lezen. Je kunt dan evengoed corrigeerwerk doen, aanvullingen op artikelen maken, nieuwe artikelen plaatsen enzovoorts.

Houd er er dan wel rekening mee dat het negeren van vragen, opmerkingen van anderen op de overlegpagina of je eigen overlegpagina een negatieve indruk kan maken.

Je loopt ook meer kans, dat werk van je ongedaan gemaakt zal worden, waarbij de onderbouwing op een overlegpagina verklaard wordt.