Oarsman's wrist

Uit FysioPedia
Versie door 62.58.48.242 (overleg) op 24 apr 2007 om 13:56
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat is het?

De Oarsman’s wrist (in het Nederlands bekend als roeierspols) is een peesschede ontsteking ter hoogte van de pols.

Bij een Oarsman’s wrist is er sprake van wrijving van pezen in de hand. Om precies te zijn op de kruising tussen de pezen van de strekspieren van de vingers. Hierdoor treedt een irritatie op die kan leiden tot ontsteking van de peesschede. Het gevolg is pijn in de pols of onderarm, met name bij het buigen van de pols. Ook kan er een gezwollen plek ontstaan bovenop de pols of onderarm.

Aangezien mensen die de roeisport beoefenen frequent hun polsen met kracht gebruiken, kan de wrijving optreden waardoor deze klachten ontstaan. Deze aandoening wordt daardoor ook wel roeierspols genoemd. De Engelse naam hiervoor is ‘Oarsman’s wrist’ of ‘Intersection syndrome’.

Roeierspols of ‘Oarsman’s wrist’ valt onder CANS, dit staat voor ‘complaints of the arm, neck and/or shoulder’ oftewel klachten van de arm, nek en/of schouder. Dit is een omschrijving van een klachtencomplex die door veel zorgverleners wordt gehanteerd.

Waardoor kan het komen?

De roeierspols kan ontstaan bij mensen die regelmatig hun polsen met kracht gebruiken. Dit hoeven niet alleen roeiers te zijn.

Hoe wordt het vastgesteld?

De (huis)arts kan door middel van anamnese en lichamelijk onderzoek aan de pols vaststellen of het om een roeierspols gaat.

Wat kan helpen?

Overmatige belasting moet vermeden worden. Hierdoor verdwijnen de klachten bijna altijd vanzelf. Eventueel kan een ontstekingsremmende pijnstiller helpen.

De pols kan ook gespalkt worden om de belasting van de pols te verminderen.

Wie kan helpen?

De huisarts is als eerste bij de behandeling betrokken.