Ziekte van De Quervain

Uit FysioPedia
Versie door Rob (overleg | bijdragen) op 23 feb 2007 om 21:57
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat is het?

De ziekte van De Quervain (ook Quervain peesschede-ontsteking genoemd; ICD-10 M65.4) is een ontsteking van een tweetal duimpezen (de musculus abductor pollicus longus en musculus extensor pollicis brevis).

Deze pezen vormen samen met de pees van de musculus extensor pollicis longus de tabatière anatomique (anatomische snuifdoos). De twee betrokken pezen lopen door een peesschede, die vernauwd kan zijn waardoor inklemming en irriatie ontstaat.

Bewegingen met de duim van de hand af, zijn pijnlijk. Ook iets stevig vastpakken en het draaien van de hand doet pijn of gaat lastig. Vooral de basis van de duim doet pijn en dit kan uitstralen naar de hele duim en pols.

Het syndroom van De Quervain valt onder CANS, dit staat voor ‘complaints of the arm, neck and/or shoulder’ oftwel klachten aan de arm, nek en/of schouder.


Waardoor kan het komen?

Het syndroom van De Quervain ontstaat door een irritatie of ontsteking in de peesschede. Ook kan het zijn dat de pezen te weinig ruimte hebben in de peesschede en dat de klachten hierdoor ontstaan.

Hoe wordt het vastgesteld?

De arts kan door middel van lichamelijk onderzoek vaststellen of de klachten het syndroom van De Quervain betreffen. De betreffende peesschedes en/of spieren kunnen opgezwollen zijn.

De test van Finkelstein kan worden gebruikt om de diagnose te stellen. Hierbij wordt een vuist gemaakt met de duim in de vuist (duimnagel zo ver mogelijk naar de pink), vervolgens wordt de vuist naar ulnair gedevieert. Deze test lokt de specifieke pijn uit en is bij gezonde patiënten (vrijwel) pijnloos. Abductie en extensie van de duim zijn pijnlijk gevoelig en er kan sprake zijn van krachtsverlies van de betrokken spieren.

Wat kan helpen?

Door rust kan de irritatie af nemen. Soms wordt hiervoor gips gebruikt. Verder kan een spalk de duim ontlasten. Ook kunnen ontstekingsremmers worden ingenomen zoals Ibuprofen, of aspirine tegen de pijn.

Een injectie met corticosteroïden in de peesschede kan ook helpen.

De meeste mensen hebben baat bij dit soort medicijnen maar in zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om de pezen meer ruimte te geven.


Wie kan helpen?

De huisarts is bij de behandeling van het syndroom van De Quervain betrokken. Bij een operatie kan de orthopedisch chirurg een rol spelen.


Ermee leven

Het is belangrijk om rust te nemen als er sprake is van een ontsteking. De duim en pols mogen niet overbelast worden, eventueel dienen de werkzaamheden hierop aangepast te worden. De bedrijfsarts kan hierover advies geven.