Help:Gebruik van afbeeldingen

Uit FysioPedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze handleiding geeft informatie over de twee stappen van het plaatsen van een afbeelding in een artikel: een afbeelding uploaden en vervolgens in een artikel plaatsen.

Let op: als u twijfelt of een afbeelding vrij is van auteursrechten (copyright), kijk dan eerst bij Wikipedia:Beleid voor gebruik van media! Afbeeldingen waar auteursrechten op rusten zijn niet toegestaan en worden verwijderd!

Uploaden van afbeeldingen

Afbeeldingen voor gebruik in artikelen moeten altijd geüpload worden naar een FysioPedia-server, andere afbeeldingen kunnen niet direct gebruikt worden.


Uploaden van bestanden

Indien u een foto, geluidsbestand of video heeft die goed bij een artikel past, meldt u dan eerst aan bij het betreffende project en klik dan in de linker kolom op Upload bestand. U krijgt nu een formulier te zien met daarin een aantal opties:

Veldnaam FysioPedia Uitleg
Oorspronkelijke bestandsnaam: Vul de locatie in van het bronbestand of klik op de knop "browse" om via de mappenstructuur van uw computer bij de afbeelding te komen.
Opslaan als (optioneel): Geef de naam een beschrijvende naam. Voorbeeld: "IMG0156.JPG" is geen goede naam, "Brug over albertkanaal bij Kanne.jpg" wel. De naam moet eindigen op een extensie (.jpg, .png, .svg, .gif). De spaties in de naam worden tot een liggend streepje ("_") omgevormd. Heeft de afbeelding al een goede naam, vul dan niets in.
Beschrijving en uitleg auteursrechtensituatie: Geef een beschrijving van wat de afbeelding voorstelt, wie de auteur is (ook als u dat zelf bent), wanneer de afbeelding of foto gemaakt is, en de bron (meestal "eigen werk" of "own work" voor eigen werk).
Licentie: Kies de licentie waaronder de afbeelding vrijgegeven is. Zie ook Wikipedia:Beleid voor gebruik van media.
Volg deze pagina Zorg ervoor dat de afbeelding op uw volglijst terecht komt.
Negeer alle waarschuwingen Negeer waarschuwingen door de software. Niet aan te raden, een fout is zo gemaakt.

Het kan niet genoeg herhaald worden: afbeeldingen moeten vrij zijn van auteursrechten! Afbeeldingen die via FysioPedia in het vrij domein zijn terechtgekomen, kunnen overal ter wereld gebruikt worden en door rechtszaken tegen auteursrechtenschendingen kan FysioPedia in grote problemen komen! Schending van auteursrechten is strafbaar! Vermeld daarom zo volledig mogelijk de informatie over de auteursrechtensituatie.

Typen afbeeldingen

Links een uitvergroting van een vectorafbeelding (zoals SVG), rechts van een rasterafbeelding (zoals PNG)

De mediawiki-software ondersteunt een aantal formaten voor afbeeldingen. In de tabel hieronder staat welke waarvoor het meest geschikt zijn.

Extensie Naam Meest geschikt voor
.jpg, .jpeg Joint Photographic Experts Group Foto's
.svg Scalable Vector Graphics Grafieken, illustraties, vlaggen
.png Portable Network Graphics Grafieken, illustraties, vlaggen, screenshots.
.gif Graphics Interchange Format Animaties

JPEG/JPG moet eigenlijk alleen voor foto's en nooit voor grafisch werk gebruikt worden, omdat door het compressiealgorithme van JPG artefacten (blokjes) kunnen ontstaan. Bij foto's valt dit minder op.

Het verschil tussen SVG en PNG zit hem in het interne formaat, SVG is een vectorafbeelding|vectorformaat, PNG een rasterafbeelding|rasterformaat. SVG is makkelijk om te zetten naar PNG (de mediawiki-software doet dit ook omdat pure SVG nog niet veel ondersteund wordt), andersom niet. De grote voordelen van SVG zijn echter dat de afbeelding makkelijk aan te passen is (bijvoorbeeld kleurcorrecties in vlaggen of aanvullingen in een grafiek) zonder kwaliteitsverlies, en dat de afbeelding onbeperkt van enorm klein naar enorm groot geschaald kan worden, zonder dat zoals bij PNG de pixels zichtbaar worden. Hierdoor verdient SVG vaak de voorkeur boven PNG. Vanuit de gemeenschap wordt het gebruik van SVG ook toegejuicht.

Een afbeelding plaatsen

Er is een groot aantal mogelijkheden om een afbeelding in een artikel te plaatsen. Hieronder worden de meestgebruikte methoden uitgelegd, met daarbij steeds de code om een afbeelding te genereren en daarna het resultaat.

De afbeelding wordt over het algemeen geplaatst door een link te plaatsen, met daarachter optioneel een aantal opties:

[[Afbeelding:afbeeldingnaam.jpg|optie1|optie2|optie3|...]]

Let op:

 • Voor de afbeeldingsnaam moet "Afbeelding:" of "Image:" geplaatst worden. "Image:" werkt voor afbeeldingen van commons, "Afbeelding:" zoekt eerst op de Nederlandse Wikipedia, en als daar geen afbeelding gevonden wordt met deze naam op commons.
 • De naam mag spaties bevatten, deze mogen echter als liggend streepje ("_") geschreven worden.
 • De naam moet de afbeeldingsnaam zoals bovenaan de pagina staat zijn, dus niet zoals uit de URL.
 • De afbeeldingsnaam is hoofdlettergevoelig. Test.jpg is niet hetzelfde als Test.JPG. (dit geldt niet voor de eerste letter: test.jpg en Test.jpg zijn hetzelfde).
 • De extensie (.jpg, .svg, .png, .gif, ...) is verplicht.

De afbeeldingen op wikipedia of commons zijn vaak te groot om direct in een artikel te plaatsen. Gelukkig kan de sofware waar FysioPedia op draait (mediawiki) uitstekend afbeeldingen herschalen. Het is dus niet de bedoeling om zelf kleinere versies van afbeeldingen te uploaden.

In de hieronderstaande voorbeelden gebruiken we steeds een afbeelding van een groepje demonstrerende fysiotherapeuten als voorbeeld. Wilt u zelf testen, doe dit dan in de Zandbak. Succes!

Een afbeelding plaatsen: eenvoudig

Een afbeelding invoegen is heel eenvoudig:

[[Afbeelding:25_november.png]]

Dit geeft:

25 november.png


Een afbeelding plaatsen: thumbnail

Het nadeel van deze methode is dat de afbeelding op oorspronkelijke grootte midden in de tekst komt. Over het algemeen is het het mooist om afbeeldingen rechts van de tekst te hebben in een wat kleiner formaat. Gebruik dan:

[[Afbeelding:25_november.png|thumb]]

Dit geeft:

25 november.png


Een afbeelding plaatsen met beschrijving

Bij een afbeelding kan ook een beschrijving geplaatst worden. Gebruik daarvoor:

[[Afbeelding:25_november.png|thumb|Omschrijving van de Afbeelding]]

Dit geeft:

Omschrijving van de Afbeelding


Een afbeelding herschalen

Vaak zijn afbeeldingen te groot voor in het artikel. Dit is geen probleem, het is ook niet de bedoeling dat je zelf die afbeelding gaat verkleinen: de Wikipedia-software kan dat voor jou doen. Bovendien kunnen geïnteresseerden de foto dan nog steeds in volledige grootte bekijken als ze dat willen (door er op te klikken). Zoiets heet een thumbnail. Een eerste voorbeeld hiervan zagen we hierboven al met het gebruik van de thumb-optie.

Het voordeel van de Thumb-optie is dat afbeeldingen in een uniforme grootte in beeld komen. Geregistreerde gebruikers kunnen via hun voorkeuren de grootte voor thumbnails aanpassen. Bij een grotere monitor, met een breedbandverbinding is het bijvoorbeeld prettig om de grootte van 150 naar bijvoorbeeld 300 te verhogen, maar bij een modemverbinding kan 75 een betere optie zijn.

Verder kan op de pagina zelf de afbeelding ook nog vergroot of verkleind worden. Het nadeel hiervan is dat alle gebruikers deze op dezelfde grootte zien. Wees hier dus spaarzaam mee.

Stel: we willen de afbeelding verkleinen tot 100 pixels: dan doen we:

[[Afbeelding:25_november.png|100px]]

Dat geeft dan:

25 november.png

Opmerkingen:

 • Het herschalen van afbeeldingen gebeurt op de server van Wikipedia zelf. Dit betekent dat bij een grote afbeelding de gebruiker de grote afbeelding zelf niet binnenhaalt, maar de verkleinde versie. Hierdoor hoeft de gebruiker minder lang te wachten op het laden van de afbeelding.
 • Het is niet wenselijk een afbeelding te vergroten: dit komt de beeldkwaliteit niet ten goede (dit geldt niet voor Scalable Vector Graphics|SVG).
 • Het is ook mogelijk om niet alleen een maximum breedte op te geven, maar ook een maximum hoogte. De server zal dan automatisch de afbeelding herschalen zodat hij beide grenzen niet overschrijdt.

Een voorbeeld: maximum horizontaal 50 pixels en verticaal 70 pixels:

[[Afbeelding:25_november.png|50x70px]]

25 november.png

Tekst bij een afbeelding zetten

Zoals al gezien bij het genereren van een afbeelding door middel van "thumb" is het mogelijk een beschrijving bij een afbeelding te plaatsen. Bij afbeeldingen waarbij geen kader geplaatst wordt, kan er toch een beschrijving bijgeschreven worden. Deze wordt dan zichtbaar als men met de muis even op de afbeelding blijft staan. Voeg dan net als bij de thumbnail een opmerking toe als laatste argument.

Voorbeeld:

[[Afbeelding:25_november.png|100px|Demonstrerende fysiotherapeuten]]

Dit geeft:

Demonstrerende fysiotherapeuten

Dit kan je ook doen als je geen schaling gebruikt.

Opmerking:

 • De omschrijving moet altijd de laatste van de opties zijn.
 • Het verdient de voorkeur om een thumbnail met omschrijving te gebruiken.

Plaats van de afbeelding op de pagina

Het verdient de voorkeur om alle wat grotere afbeeldingen rechts van de tekst te plaatsen. In het ideale geval worden alle afbeeldingen helemaal bovenaan het artikel geplaatst, nog voor de afbeelding, met de "thumb"-optie en een passende omschrijving. Deze worden dan allemaal rechts onder elkaar geplaatst.

Hoort een afbeelding bij een bepaald deel van een artikel, plaats de afbeelding dan bovenaan, direct onder de kop. Deze komt dan mooi rechts bij dit deel van het artikel.

Soms is het echter wenselijk om niet de thumb-optie te gebruiken of toch een afbeelding links te hebben. In plaats van de thumb-optie kan dan left of right gebruikt worden. Dan moet ook een grootte bijgevoegd worden.

Voorbeeld:

[[Afbeelding:25_november.png|100px|left|Afbeelding links]]
[[Afbeelding:25_november.png|right|100px|Afbeelding rechts]]

Dit geeft:

Afbeelding links
Afbeelding rechts

Opmerkingen:

 • De volgorde van de opties maakt niet uit, zolang de omschrijving maar de laatste is.
 • De beschrijving is te zien door met de muis op de afbeelding te gaan staan.
 • De tekst vloeit om de afbeeldingen heen. Zonder left, right of thumb staan de afbeeldingen in te tekst, wat vaak minder mooi is.
 • Is de afbeelding een portret, dan is het niet fraai als de afgebeelde persoon van de pagina wegkijkt. Kijkt hij naar rechts, dan moet de afbeelding dus bij voorkeur links op de pagina. Iets dergelijks geldt ook voor het groepje fysiotherapeuten die hier als voorbeeld is gebruikt: een dergelijk plaatje oogt aan de rechterkant beter, zodat de fysiotherapeuten in de richting van de pagina kijkt.
 • left en thumb zijn te combineren.

Geavanceerde afbeeldingen

Originele grootte

Als een afbeelding, zoals een diagram, in de oorspronkelijke grootte maar met een kader en omschrijving in de tekst geplaatst moet worden, kan in plaats van thumb ook frame gebruikt worden.

Voorbeeld:

[[Afbeelding:Rechthoek.png|frame|Een rechthoek]]

Het resultaat is rechts te bekijken

Een rechthoek


Afbeelding bij betreffende stuk

Soms hoort een afbeelding bij een bepaald deel van een artikel, maar wordt deze door de bovenliggende afbeeldingen naar beneden gedrukt. Ten eerste moet dan afgevraagd worden of er niet teveel afbeeldingen in het artikel staan. Is dit niet het geval, dan kan de afbeelding eventueel links geplaatst worden. Een andere truc is het gebruiken van de clear="all" methode. Hierbij wordt een nieuwe regel aangemaakt met als eis dat de pagina over de gehele breedte vrij is.

Voorbeeld:

<br clear="all" />

Het resultaat is te zien boven deze paragraaf: de tekst begint pas onderaan de afbeelding in het vorige stukje. Het nadeel hiervan is dat er soms een gat valt tussen twee subkopjes.

Bewerk-linkjes door de tekst

Als een aantal afbeeldingen bovenaan rechts geplaatst worden, dan kan het gebeuren dat er een aantal "bewerk"-linkjes dwars door de tekst heen lopen. Een oplossing hiervan is gebruikmaken van het Wrapper- of galerij rechts-sjabloon.

Voorbeeld:

{{wrapper}}
|[[Afbeelding:25_november.png|thumb|Een eerste afbeelding]]
|-
|[[Afbeelding:25_november.png|thumb|Een tweede afbeelding]]
|-
|[[Afbeelding:25_november.png|thumb|Een derde afbeelding]]
|}

Wat hier gebeurt is dat er een tabel aangemaakt wordt die rechts op de pagina geplaatst wordt met daarin de afbeeldingen, waardoor de "bewerk"-linkjes weer goed komen te liggen.

Een eerste afbeelding
Een tweede afbeelding
Een derde afbeelding

Opmerkingen:

 • Vergeet niet voor een afbeelding steeds een | te plaatsen.
 • Vergeet niet tussen twee afbeeldingsregels steeds een |- te plaatsen.
 • Vergeet niet de tabel af te sluiten met een |}.

Fotogalerij

Door gebruik te maken van de volgende opmaak worden de afbeeldingen automatisch geschaald en in een galerij gezet:

Voorbeeld:

<gallery caption="Demonstrerende fysiotherapeuten">
De eerste vijf...
Afbeelding:25_november.png|Fysiotherapeuten op het binnenhof
Afbeelding:25_november.png|Dit zijn nog meer fysiotherapeuten
Afbeelding:25_november.png|En nog meer
Afbeelding:25_november.png|Fysiotherapeuten kunnen goed demonstreren hoe je plaatjes toont
Afbeelding:25_november.png|met onderschriften erbij
...en de laatste:
Afbeelding:25_november.png|In de beschrijving kunnen ook links worden geplaatst, zoals naar [[25_november.png]]
</gallery>

Dat geeft het volgende resultaat:

Enkel een link naar een afbeelding plaatsen

Soms komt het voor dat je enkel een link naar een afbeelding - of een geluidsfragment of film - nodig hebt, zonder dat de afbeelding in de tekst zelf geplakt wordt. Dit werkt zo:

[[Media:25_november.png]]

(dus Media en niet Afbeelding), en dit geeft Media:25_november.png.

Net zoals bij elke doodnormale Wiki-link werkt dit:

[[Media:25_november.png|Klik hier voor een afbeelding van demonstrerende fysiotherapeuten]]

Dit geeft dan: Klik hier voor een afbeelding van demonstrerende fysiotherapeuten

Direct naar de beschrijvingpagina linken

Als je op een overlegpagina een afbeelding wilt bespreken kan het nodig zijn om naar de beschrijvingspagina van een afbeelding te linken. Dat gaat heel eenvoudig;

[[:Afbeelding:25_november.png]]

(let op de dubbelepunt na de [[), en dit geeft zoiets: Afbeelding:25_november.png .