Hersenbloeding

Uit FysioPedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een hersenbloeding ontstaat als er een bloedvat in de hersenen openbarst. In de volksmond spreekt men ook wel van een beroerte. Als dit gebeurt wordt een deel van het hersenweefsel overspoeld met plasmaeiwitten en witte bloedcellen, wat weefselsterfte tot gevolg heeft.
Afhankelijk van de plaats van de bloeding is een onderverdeling te maken.
Rond de hersenen (en deels ook om het ruggenmerg) zijn drie hersenvliezen aanwezig:
-direct rond de hersenen ligt het zachte hersenvlies
-daarbuiten ligt het spinnewebvlies
-daar weer buiten ligt het harde hersenvlies

Epidurale bloeding

Hierbij komt er bloed vrij buiten het harde hersenvlies (tussen het harde hersenvlies en de schedel), vaak met een trauma als oorzaak. Dit is vaak een slagaderlijke bloeding.

Subduraal hematoom

Hierbij komt er bloed vrij tussen het spinnewebsvlies en het harde hersenvlies. Er bestaat hierbij een acute vorm en een chronische vorm.

Subarachnoidale bloeding

Deze bloeding ontstaat meestal als er een aneurysma (uitstulping van een bloedvat) of vaatmisvorming (Arterio-veneuze malformatie) openbarst. Het bloed bevindt zich dan tussen het zachte hersenvlies en het spinnewebsvlies.

Intracerebraal hematoom

Dit is de medische aanduiding van een bloeding, waarbij het bloed zich in het hersenweefsel opstapelt.De gevolgen van een hersenbloeding zijn vrijwel hetzelfde als die van een herseninfarct. Ze worden bijna altijd beschreven onder de noemer CVA, wat staat voor cerebrovasculair accident.

Handige Links