James Parkinson

Uit FysioPedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

James Parkinson (11 april 175521 december 1824) was een Brits arts die de ziekte van Parkinson voor het eerst beschreef.

James Parkinson werd geboren in Londen als zoon van John Parkinson, aldaar werkzaam als apotheker en chirurg. Waar James zijn studie geneeskunde heeft gedaan is onbekend, maar in 1784 was hij chirurg te Londen. In 1783 trouwde hij met Mary Dale en kreeg uiteindelijk 6 kinderen. Na verloop van tijd nam hij de praktijk van zijn vader over.

In 1817 maakte hij een publicatie waarin hij de shaking palsy beschreef. Palsy verwees naar de spierverzwakking en shaking verwees naar de tremor die opviel. Later werd deze aandoening de ziekte van Parkinson genoemd.

Parkinson was medeoprichter van wetenschappelijke genootschappen voor geneeskunde en geologie. Samen met een aantal vrienden waaronder Sir Humphry Davy en George Bellas Greenough, richtte hij de Geological Society of London op. Hij heeft handboeken geschreven over scheikunde en ook paleonthologie had zijn interesse. Ook zette hij zich in voor de hulpbehoevenden en arme mensen en was lid van een aantal geheime politieke sociëteiten waaronder the London Corresponding Society for Reform of Parliamentary Representation in 1792. Deze sociëteit zou betrokken zijn bij de "popgun plot", een complot om de britse koning George III te vermoorden.

In 1824 kreeg Parkinson een beroerte die de gehele rechterkant van zijn lichaam verlamde en hem beroofde van zijn spraak. Zijn zoon John William, die in Londen een praktijk voerde, verpleegde hem met de grootste zorg, maar dat mocht niet baten. James Parkinson overleed op 69-jarige leeftijd in zijn geboortestad.

De ziekte van Parkinson is een van de bekendste eponiemen van de geneeskunde, maar toch heeft James Parkinson slechts weinig aandacht gekregen voor zijn ontdekking. Het was pas in 1912 toen de Amerikaan J.G. Rowntree een artikel over hem schreef in een medisch tijdschrift dat de ontdekker van de ziekte van Parkinson aandacht kreeg.

Van Parkinson is nooit een portret gevonden. Er is enkel een korte notitie over zijn persoon en uiterlijk bewaard gebleven.