Kinderfysiotherapeut

Uit FysioPedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Kinderfysiotherapeut

De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen van nul tot zestien jaar met een achterstand in hun motorisch functioneren. Het kan daarbij gaan om zuigelingen of schoolgaande kinderen die moeite hebben om mee te komen. Op lichamelijk vlak, maar ook op sociaal-emotioneel vlak. Daarbij worden ook kinderen behandeld die aangeboren aandoeningen hebben, problemen hebben met de ademhaling of juist kind-specifieke problemen in het vlak van sportblessures. Hij werkt samen met de kinderen (en hun ouders en eventueel leerkrachten) om hen weer functioneel te laten meedoen, zodat ze bijvoorbeeld op school kunnen deelnemen aan het spel. Dat gebeurt stap voor stap, op het niveau dat zij aankunnen. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit oefentherapie, waarbij kinderen op speelse wijze en met behulp van kindvriendelijke materialen hun motorische vaardigheden of hun ademhaling kunnen verbeteren. Bij zuigelingen of peuters vindt de behandeling ook plaats in de vertrouwde omgeving van het eigen huis.

Tijdens de behandeling heeft de kinderfysiotherapeut veelvuldig contacten met de ouders, die - zeker als het om zeer jonge kinderen gaat - een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van hun kind. Omdat veel klachten ook andere oorzaken of uitingsvormen kunnen hebben, zijn er vaak nauwe contacten met de huisarts, de kinderarts, of andere behandelaars zoals bijvoorbeeld de logopedist.

De kinderfysiotherapeut is goed in staat om te beoordelen of hijzelf de beste behandeling kan geven. Zo zal hij een kind met een knieblessure bijvoorbeeld kunnen doorverwijzen naar de sportfysiotherapeut, of een kind met incontinentieproblemen naar de bekkenfysiotherapeut. Of juist in een samenwerking met de andere discipline aan het werk gaat.

De behandeling vindt doorgaans plaats op verwijzing van huisarts of specialist. Hij is net als de algemeen fysiotherapeut, rechtstreeks toegankelijk. Dit sinds 1 januari 2006. Kinderfysiotherapie is opgenomen in de basisverzekering. De eerste 18 behandelingen vallen onder de dekking, de behandelingen daarna vallen in de aanvullende verzekering (mits afgesloten).


Meer specialismen


Bron: fysiotherapie.nl