Poortader

Uit FysioPedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De poortader (vena portae) is een ader die van de darmen, maag en milt naar de lever loopt. De ader vervoert zuurstofarm, maar voedingsstoffenrijk bloed. De lever krijgt vanuit een aparte slagader, de arteria hepatica het zuurstofrijke bloed aangeleverd. De lever heeft dus twee bloedtoevoerkanalen. Ongeveer 70% van het bloed dat de lever ontvangt, is afkomstig uit de poortader.

De poortader splitst zich voordat hij de lever binnenkomt in een rechter en een linker tak, waarna naar ieder leversegment een aparte aftakking loopt.

Normaliter vervoeren de aders zuurstofarm bloed van een orgaan naar het hart. Via het hart komt het bloed dan in de longen terecht, waar het weer zuurstof opneemt. In die zin is de poortader bijzonder, omdat deze het bloed niet naar het hart maar naar de lever voert. Het bloed verlaat de lever via de leveraders (venae hepaticae).

Het bloed in de poortader bevat alle stoffen (zowel voedingsstoffen alsook gifstoffen, suikers, zouten etc.) die door de darmen zijn opgenomen. In de lever wordt dit bloed gezuiverd, zodat eventuele giftige stoffen zo min mogelijk in het lichaam terecht komen.


Ook de hypofyse heeft een poortadersysteem. Het zuurstofarme bloed met diverse hormonen stroomt daar van de hypothalamus naar de hypofyse.