Shoulder Disability Questionnaire

Uit FysioPedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shoulder Disability Questionnaire
Doelgroep: Patiënten met pijn en/of beweging- beperkingen in de schouder afkomstig uit de eerste lijn
Benodigde tijd: 5-10 minuten
Kosten: Fotokopie
Scholing vereist: Geen specifieke training vereist
Waar verkrijgbaar: xx

Functionele statusvragenlijst voor klachten (pijn en/of bewegingsbeperking) in de schouderregio. De vragenlijst is ontwikkeld door G.J. van der Heijden (Universiteit Maastricht) via een stapsgewijze methodologische procedure1.


Instructies aan patiënt

‘Bepaal voor elke zin of u de beschreven beweging of activiteit in de afgelopen 24 uur uitvoerde en in welke mate u er last van had in de aangedane schouder. Last is pijn en/of bewegingsbeperking’.


Overzicht

Vorm

Een door de patiënt zelf in te vullen vragenlijst met 16 items

Subschalen

Geen

Scoring

Per vraag zijn er drie antwoordcategorieën: Wel : wel last met uitvoering afgelopen 24 uur Geen : geen last met uitvoering afgelopen 24 uur N.V.T. : niet van toepassing, als de beweging of activiteit niet is uitgevoerd de afgelopen 24 uur De totaalscore is de ratio van het aantal ‘wel’ ingevulde items t.o.v. het totaal aantal ingevulde items (wel en geen) vermenigvuldigd met 100. De eindscore varieert van 0 – 100% beperkingen.


Betrouwbaarheid

Interne consistentie

Test-hertest betrouwbaarheid

Intra/inter beoordeelaars betrouwbaarheid

Validiteit

Inhoudsvaliditeit

Panel van deskundigen (artsen en fysiotherapeuten) hebben in diverse rondes de uiteindelijke items vastgesteld. Deze zijn in een pilotstudie getest bij een nieuwe groep patienten1.

Constructvaliditeit

Criterium validiteit

Responsiviteit

De responsiviteit is in een tweetal studies onderzocht. Daarin zijn de responsiveness ratio gemeten (Calibrated Responsiveness Ratio CRR) en de Area under ROC-curve (AUC). De CRR van de Shoulder Disability bedraagt 1.14 en de AUC is 0.72 1. In de tweede studie vindt men een responsiveness ratio voor de SDQ na 1 maand van 2.22, en na 6 maanden 1.89 2. De AUC waarde in deze studie bedraagt 0.84 2 .

Referenties

  1. Heijden van der G.J.M.G. Shoulder Disability Questionnaire: design and responsiveness of a functional status measure. In: Shoulder disorder treatment: efficacy of ultrasound therapy and electrotherapy. PhD-Thesis Maastricht: University of Maastricht, Datawyse/University Press 1996: 79-91
  2. Windt van der D.A.W.M, van der Heijden G.J.M.G , de Winter A.F, Koes B.W, Devillé W, Bouter L.M. The responsiveness of the Shoulder Disability Questionnaire. Ann Rheum Dis 1998;57:82-87