Zenuwstelsel

Uit FysioPedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het zenuwstelsel is het orgaansysteem dat bij dieren een coördinerende rol speelt bij alle handelingen, zoals het aansturen van de spieren, het verwerken van zintuigelijke prikkels en (bij hogere diersoorten) de emotionele en cognitieve processen. Het zenuwstelsel kan worden onderverdeeld in het centraal zenuwstelsel en het perifeer zenuwstelsel. Het centraal zenuwstelsel bestaat uit de grote hersenen, de kleine hersenen, de hersenstam en het ruggenmerg. Het perifeer zenuwstelsel bestaat uit zenuwen. De zenuwen verbinden het centraal zenuwstelsel met alle delen van het lichaam.

Het zenuwstelsel bestaat uit cellen: zenuwcellen en gliacellen. Elke zenuwcel is opgebouwd uit een cellichaam en uitlopers (axonen en dendrieten). Door deze uitlopers worden impulsen voortgeleid. Bij bepaalde zenuwcellen zijn de uitlopers omgeven door een myelineschede of mergschede, hierdoor wordt de geleidbaarheid voor impulsen vergroot. Er bestaan drie typen zenuwcellen: sensorische zenuwcellen, motorische zenuwcellen en schakelcellen. De functie van de gliacellen is ondersteuning en verzorging van de zenuwcellen.


Het zenuwstelsel zorgt: - voor een goede samenwerking van de organen. - voor contact met de buitenwereld. - voor houding en beweging. - voor verstand en wil.{{{afb_links}}} Zenuwstelsel {{{afb_rechts}}} Icoon-manvrouw.png

Hersenen - Grote hersenen (Telencephalon) - Kleine hersenen (Cerebellum) - Hersenstam - Ruggenmerg - Zenuw - Zenuwcel (Neuron)
Centraal zenuwstelsel - Perifeer zenuwstelsel
Orthosympatisch zenuwstelsel - Parasympatisch zenuwstelsel
Autonoom zenuwstelsel - Animaal zenuwstelsel
Sensorische zenuwen - Motorische zenuwen


{{{afb_links}}} Menselijke orgaansystemen {{{afb_rechts}}} Icoon-manvrouw.png

Ademhalingssysteem -- Endocrien systeem -- Exocrien systeem -- Hart- en vaatstelsel -- Immuunsysteem -- Lymfestelsel -- Bewegingsapparaat -- Spijsverteringssysteem -- Urogenitaal stelsel -- Voortplantingssysteem -- Zenuwstelsel