Fysiotherapeut

Uit FysioPedia
Versie door Mbuining (overleg | bijdragen) op 31 mei 2011 om 10:07 (→‎Wetenschappelijk)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De fysiotherapeut is de deskundige als het gaat over het menselijke bewegingsapparaat. Hij behandelt patiënten die in het dagelijkse leven belemmerd worden bij het bewegen. Nederland kent ongeveer 16.000 fysiotherapeuten die werkzaam zijn in zelfstandige praktijken, gezondheidscentra, ziekenhuizen, revalidatiecentra, verpleeghuizen en - steeds vaker - op de bedrijfsvloer.

De fysiotherapeut behandelt individuele of groepen patiënten, vaak na een verwijzing van een arts. Naast de behandeling, die onder meer kan bestaan uit oefentherapie en massagetherapie, zet de fysiotherapeut zijn deskundigheid ook preventief in, bijvoorbeeld bij het adviseren of begeleiden van patiënten.

De behandeling van de fysiotherapeut kan verschillende doelen hebben. Bijvoorbeeld het verbeteren van het bewegend functioneren, het in stand houden ervan en het voorkomen van nieuwe klachten. Soms zal hij ook patiënten begeleiden om met een beperking te leren leven en hem helpen om bijvoorbeeld weer aan het werk te kunnen.

De laatste jaren gaat veel aandacht uit naar de preventieve gezondheidszorg. De fysiotherapeut speelt een belangrijke rol in het voorkomen van ziekten en klachten.

Momenteel is een pilotproject aan de gang waarbij patiënten zich met klachten aan hun bewegingsapparaat rechtstreeks tot de fysiotherapeut kunnen wenden, zonder eerst een verwijsbriefje bij de huisarts te halen. Als het nodig is kan de fysiotherapeut patiënten terugverwijzen naar de huisarts of doorverwijzen (via huisarts) naar een specialist.

De fysiotherapeut baseert zijn werk zoveel mogelijk op wetenschappelijke inzichten en vertaalt die kennis in zijn praktijk.

Het beroep van fysiotherapeut is wettelijk beschermd. Nederlandse fysiotherapeuten zijn ingeschreven in het BIG-register

Opleiding

De Hoger beroepsonderwijs opleiding tot fysiotherapeut wordt door veel hogescholen aangeboden. Daarnaast wordt in Nederland aan de Universiteit Utrecht de opleiding "Fysiotherapiewetenschap" aangeboden voor afgestudeerde fysiotherapeuten en oefentherapeuten. Bij deze opleiding staat het leren opzetten, uitvoeren en implementeren van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van fysiotherapie centraal.


Specialisaties

Professioneel

Naast de algemeen fysiotherapeut zijn er specialisaties binnen de fysiotherapie. Op dit moment zijn de erkende specialisaties, de manueeltherapeut, kinderfysiotherapeut, sportfysiotherapeut, fysiotherapeut voor ouderen (geriatrisch fysiotherapeut), bekkenfysiotherapeut en de psychosomatisch werkend fysiotherapeut. Deze specialisaties worden verkregen door het doen van een professionele masteropleiding. Daarnaast zijn er fysiotherapeuten die zich hebben toegelegd op de erkende deelgebieden van lymfologie, hart- en vaatziekten en tandheelkunde. De erkende verbijzonderingen staan vermeld in het Kwaliteitsregister Fysiotherapie. De fysiotherapeut die zich heeft toegelegd op lymfologie staat vermeld in het aantekeningenregister.

Verbijzonderingen:

  1. Kinderfysiotherapeut
  2. oedeemfysiotherapeut
  3. Bekkenfysiotherapeut
  4. manueeltherapeut
  5. geriatriefysiotherapeut
  6. Psychosomatisch fysiotherapeut


Wetenschappelijk

Naast de professionele masters en curssussen bestaat er ook de wetenschappelijke master. Deze leidt fysiotherapeuten op tot onderzoeker, innovator en kennisdeler, kort om als: Fysiotherapiewetenschapper. In Nederland bestaat er slechts 1 opleiding tot fysiotherapiewetenschapper. Dit is het masterprogramma Klinische Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Om als fysiotherapeut toe gelaten te worden tot de master dien je aantoonbare academische kennis en vaardigheden te hebben en te beschikken over een VWO-wiskunde diploma. Veel fysiotherapeuten volgen eerst de premasteropleiding (deeltijd, 1 jaar). De masteropleiding wordt elke vrijdag gegeven en duurt in totaal 2 jaar. Na het afronden van de opleiding ben je drs.

Scientia Fundus

Scientia Fundus is de studieverening voor Fysiotherapiewetenschap. Het is zowel een studievereniging voor studenten als voor Alumni, maar ook docenten en fysiotherapeuten die al werkzaam zijn binnen het veld van de fysiotherapiewetenschap kunnen lid worden. De vereniging komt op voor de belangen van de FW-ers en organiseerd regelmatig activiteiten.

Bronvermelding en externe links