Chronische recurrente multifocale osteomyelitis

Uit FysioPedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Chronische recurrente multifocale osteomyelitis (afgekort: CRMO) is de chronische variant van osteomyelitis. Er bestaan twee soorten osteomyelitis. De acute vorm en de chronische vorm, de chronische vorm wordt vaak afgekort tot CRMO.

  • Chronisch: langdurig
  • Recurrent: terugkomend
  • Multifocaal: meerdere plaatsen hebbend
  • Osteomyelitis: ontsteking van het bot en/of beenmerg

Chronische recurrente multifocale osteomyelitis wil dus eigenlijk zeggen: langdurige op meerdere plaatsen terugkerende bot- of beenmergontsteking.

Symptomen

Bij chronische recurrente multifocale osteomyelitis is er sprake van een langdurige lokale botpijn met een eventuele zwelling (abcessen). Er ontstaan vaak fistels en er kan sprake zijn van roodheid van de huid.

Diagnose

CRMO kan dezelfde symptomen hebben als andere reumatologische aandoeningen zoals jeugdreuma, arthritis enzovoort. Om de diagnose CRMO te stellen moet de dokter veschillende tests en scans laten uitvoeren. Er wordt ook vaak een botbiopsie gedaan. Dan neemt men onder narcose een stukje weefsel weg op een plaats waar het bot ontstoken is en dit laat men dan onderzoeken onder een [microscoop]]. Ook een botscan gebeurt vaak om te zien hoe het gesteld is met de sterkte van de botten. Ook wordt er vaak bloed getrokken.

Oorzaak

Men weet niet precies waardoor CRMO veroorzaakt wordt hierdoor is het ook moeilijk om een geschikte behandeling te zoeken. Voorlopig kan men dan ook alleen nog maar de pijn en de ongemakken van de patiënt proberen aan te pakken. Enkele mogelijke oorzaken van CRMO zijn: acute osteomyelitis die vordert naar een chronische osteomyelitis, auto-imuunreactie (het immuunsysteem van het lichaam dat eigen cellen aanvalt), immuunreactie.

Hoe vaak komt CRMO voor?

CRMO is een zeldzame ziekte die meer meisjes dan jongens treft. Waarom is niet precies bekend. CRMO komt in de meeste gevallen voor bij kinderen tussen de 10 en de 14 jaar.

Hoogte- en laagtepunten

CRMO gaat gepaard met hoogtepunten en laagpunten. Dit wil zeggen dat je de ene week heel veel pijn kan hebben en niets kan doen en de andere week bijvoorbeeld helemaal geen pijn of bijna geen pijn hebt en zo goed als alles kan doen. Dit aspect van de ziekte maakt het nog moeilijker omdat sommige mensen daarom nogal snel gaan denken dat er niets ernstig aan de hand is en dat men komedie speelt. Doordat het met hoogte- en laagtepunten gepaard gaat is het ook vervelend voor de patiënt omdat hij de ene moment geconfronteerd word met het feit dat hij/zij bijna niets kan en een andere moment hij/zij bijna alles kan.

Pijnverzachting

Hieronder enkele manieren om de pijn te verzachten:

  • IJs leggen op de plaats waar het pijn doet
  • Een pittekussen leggen op de plaats leggen waar het pijn doet
  • Een warm bad
  • Rust
  • Pijnstillers

Aredia

Dit stukje heeft slechts betrekking tot patiënten met CRMO in enkele gevallen.

Als uit een botscan blijkt dat de botten niet meer zo sterk zijn zoals hoort. Zal men de beslissing nemen om een botversterker toe te dienen. Aredia dient men (voorlopig) alleen via infuus toe. Dit gebeurt om de 3 à 4 maanden. Men krijgt dan in de loop van drie dagen drie keer een arediakuur. Bijwerkingen hiervan kunnen zijn koorts, misselijkheid etcetera. Voor deze kuur dient men opgenomen te worden in het ziekenhuis.