Help:Eerste stappen op FysioPedia

Uit FysioPedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Leuk dat je mee wilt doen met FysioPedia! Schrijven op FysioPedia gaat makkelijk en eenvoudig. Dit artikel laat zien hoe je je eerste bijdrage kunt doen.

Als je browst naar http://www.fysiopedia.nl, dan is de Hoofdpagina de eerste bladzijde waar je uitkomt. De hoofdpagina is een portaal met als doel je snel naar de artikelen te leiden die je zoekt.

Alhoewel niet verplicht is het als aankomend encyclopedist buitengewoon nuttig om een login aan te maken. Andere FysioPedianen zullen je bijdragen dan als van jou kunnen herkennen en als je bijdragen goed zijn zul je al snel vertrouwd worden zodat mensen niet meer met argusogen naar je wijzigingen zullen kijken.

Om een login aan te maken klik je op "Aanmelden en inschrijven". Je komt dan in het aanmeldscherm.


Aanmelden gaat heel gemakkelijk. Vul bij 1 je naam in. Let op dat iedereen je op FysioPedia onder deze naam zal leren kennen, dus vul geen naam in waar je spijt van krijgt. Daarna vul je bij 2 en 3 een wachtwoord in.

Tot slot kun je als je dat wilt bij 4 een e-mailadres invullen. Andere FysioPedianen kunnen je dan een e-mail sturen. Klik op "Nieuwe gebruikersnaam aanmaken" en klaar. Als je de volgende keer terugkomt hoef je alleen 1 en 2 in te vullen en klik je op "Aanmelden".


Ga terug naar de hoofdpagina en blader door de encyclopedie. Als je een artikel wilt verbeteren of uitbreiden klik je op "Pagina bewerken". Je komt dan in het bewerkingsscherm.


Schrijf je tekst erbij. Maak je voor je eerste stappen niet druk om de Wikigrammatica, gewoon normale tekst schrijven gaat prima. Als je klaar bent met schrijven, klik je op "Pagina opslaan". Het artikel is aangepast! Maar hoe, wat? Mag dat zo maar? Zekers! Je kunt hierover alles lezen op de pagina FysioPedia:Voel je vrij en ga je gang.


Wikigrammatica

Zoals je wellicht is opgevallen kom je in het bewerkingsscherm speciale codes tegen. Die dienen om een artikel op te maken. De meeste zijn heel erg simpel aan te leren. Hieronder geven we er een paar:

Schuine tekst

Als je schrijft: ''De deur staat open'', dan komt in het artikel te staan: De deur staat open.

Harde en Zachte return

Druk je aan het einde van een zin op de 'enter' toets, dan krijg je een nieuwe paragraaf.
Wil je alleen naar de volgende regel springen gebruik dan <br> op de plek waar je de break wilt.

Vette tekst

Als je schrijft: '''De deur staat open''', dan komt in het artikel te staan: De deur staat open.

Koppeling maken

FysioPedia-artikelen zijn hypertekst. Als je een koppeling naar een artikel wilt maken, bijvoorbeeld het artikel Hypertekst, dan schrijf je [[Hypertekst]], en het resultaat is: Hypertekst

Meer weten? We hebben een artikel over de wikigrammatica: Help:Tekstopmaak.

Plaatjes

Plaatjes maken artikelen leuker en informatiever. Als je een plaatje in je artikel wilt zetten, kun je die via de knop "upload" aan de linkerkant van het scherm uploaden. Gebruik alsjeblieft een duidelijke bestandsnaam, want dat is de naam van het plaatje op FysioPedia. Je mag op FysioPedia alleen afbeeldingen uploaden als je toestemming hebt van de fotograaf, ook voor commercieël gebruik.

Bijvoorbeeld, er bestaat een plaatje, "Afbeelding:25_november.png" op FysioPedia. Dat plaatje kan je in de tekst zetten door bijvoorbeeld te schrijven [[Afbeelding:Afbeelding:25_november.png]].

Het resultaat is:

25 november.png

Meer weten over plaatjes? We hebben er een artikel over: Help:Gebruik_van_afbeeldingen.

Meer weten

Er zijn nog meer pagina's voor nieuwelingen. Neem gerust een kijkje op: