Help:Terminologie

Uit FysioPedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht hulppagina's
FysioPedia Hulppagina's

Zie ook Richtlijnen

FysioPedia is een zeer laagdrempelig project. Toch is het zo dat vooral in commentaar bij wijzigingen van artikelen, op overlegpagina's en in de kroeg regelmatig bepaalde terminologie of bepaald jargon gebruikt wordt. Voor de afkortingen die gebruikt worden, zie Help:Afkortingen.

Op deze pagina wordt geprobeerd hiervan een overzicht te geven. Deze terminologie dient vooral niet in de artikelen van FysioPedia zelf te worden gebruikt!

Tenslotte: Niemand hoeft deze terminologie te leren; er kan aan FysioPedia meegewerkt worden, zonder deze terminologie te kennen.

Overzicht van de terminologie

A

achterkamertje
Voluit het achterkamertje van de kroeg, is een overlegpagina waarheen discussies uit de kroeg die wat minder gezellig zijn, bijvoorbeeld vanwege ruzie, heen verplaatst worden en waar deze discussies ook voortgezet kunnen worden. Veel mensen zullen deze plek juist willen vermijden. Zie anders: FysioPedia:Achterkamertje
Amsterdam-constructie
ook wel Engelse constructie genoemd.
Constructie waarbij men bij twee homoniemen niet in eerste instantie op een doorverwijspagina uitkomt, maar op een pagina over de vorm die het meeste voor de hand ligt, waarop bovenaan wel naar de andere pagina's wordt verwezen.
anekdotes
Verzameling anekdotes rondom het ontstaan en het reilen en zeilen van de Nederlandstalige FysioPedia. Zie FysioPedia:Anekdotes.
arbcom
zie: arbitragecommissie
arbitragecommissie
Groep door de gemeenschap verkozen personen die belast is met het oplossen van conflicten tussen gebruikers. Op het moment van schrijven bestaan er enkel voorbereidingen of plannen voor de samenstelling van een dergelijke groep.
aut
zie: auteursrechten
auteursrechten
Meestal kort voor 'auteursrechtenschending': een tekst die is overgenomen van een boek of website zonder dat daar toestemming toe was. (ook: AUT of {auteur})

B

beg
zie beginnetje
beginnetje
Een artikel dat geen doorverwijspagina of redirect is en nog zeer weinig inhoud bevat. Voor een preciesere omschrijving; zie FysioPedia:beginnetje. Veel medewerkers aan FysioPedia zijn allergisch voor beginnetjes en regelmatig worden er discussies over de ongewenstheid van beginnetjes gevoerd.
beveiligde pagina
Een pagina die 'beveiligd' is, kan alleen door moderatoren bewerkt worden. Zie ook semibeveiliging.
bewerkingsconflict
De situatie dat twee personen dezelfde pagina proberen te bewerken. In een dergelijk geval dient men op de een of andere wijze een samensmelting van beide bewerkingen door te voeren
zie FysioPedia:Bewerkingsconflict.
bewerkingsoorlog
zie edit war.
blokkeren
Een actie van een moderator, waarbij een bepaalde gebruiker het bewerken van FysioPediapagina's onmogelijk wordt gemaakt; zie blokkeerlogboek en Lijst van geblokkeerde gebruikers en IP-adressen.
boemeltje
Een soort virtuele trein die via vaste lijnen langs een aantal op onderwerp geselecteerde artikelen met een bepaald thema rijdt. Experimenten met boemeltjes zijn tot op heden (maart 2005) nog niet volledig geslaagd.
bot
(of robot)
Een programma dat wordt gebruikt om automatisch of half-automatisch, niet via een gewone webbrowser, pagina's te creëren of te veranderen. Veruit de meest gebruikte bot is gemaakt door Rob Hooft.
Zie FysioPedia:Bots en Help:Gebruik van bots.
broodkruimel
De expliciete weergave van welke categorieën een categorie direct of indirect deel uitmaakt. Voorbeeld op de pagina van categorie Nederland: Geografie -- Wereld -- Europa; zie ook broodkruimelnavigatie.
bureaucraat
Iemand met een beetje meer bevoegdheden dan een moderator, de bureaucraat kan ook van niet-moderators moderators maken.
Zie FysioPedia:Bureaucraat
bwc
(of BWC) : zie bewerkingsconflict

C

cat
zie categorie.
categorie
een indelingenschema om gerelateerde onderwerpen te groeperen; zie Help:Gebruik van categorieën voor meer informatie over het gebruik. (ook: cat)
commons
commons (URL: http://commons.wikimedia.org/) is een site waar afbeeldingen geüpload kunnen worden, die vervolgens voor de FysioPedia sites van alle talen beschikbaar zijn. in tegenstelling tot lokaal geüploade afbeeldingen, die enkel voor de FysioPedia van een taal te gebruiken zijn.
corr
correctie. herstel van een fout.

D

doorverwijspagina
Een pagina met koppelingen naar andere artikelen die anders dezelfde naam zouden hebben. Een overzicht van doorverwijspagina's staat op FysioPedia:Doorverwijspagina.
dossier
ds
Een toevoeging aan de lijst van vandalistische acties die de vandaal heeft uitgevoerd. Hij bouwt met zijn acties a.h.w. een dossier op.
dp
zie doorverwijspagina
ds
zie dossier
dubbele redirect
Een redirect naar een pagina die zelf weer een redirect is. Deze zijn zeer ongewenst. Reparatie is om de redirect te wijzigen naar een redirect naar wat het eigenlijk moet zijn.
duplicaten
Twee of meer pagina's over hetzelfde onderwerp, die tot een pagina samengevoegd zouden moeten worden; zie FysioPedia:Samenvoegen.

E

edit war
Situatie waarin twee of meer gebruikers een conflict hebben over een pagina, en deze regelmatig van de ene in de andere versie en weer terug wordt veranderd. Ook revertwar (terugdraai-oorlog).
Eiland
Zie: Wees
Engelse constructie
Zie: Amsterdam-constructie
etalage
De etalage is een pagina, waarop links staan van artikelen die bijzonder worden gewaardeerd, vanwege de inhoud, leesbaarheid, volledigheid, enzovoorts; zie FysioPedia:Etalage
externe link
verwijzing naar artikelen buiten FysioPedia.

G

gebroken redirect
Redirect naar een niet-bestaande pagina. Wordt over het algemeen als ongewenst beschouwd.
gebruikerspagina
De 'eigen' pagina van een FysioPedia-medewerker.
gebruikersportaal
Zie: portaal
geen informatie
In de context van afbeeldingen betekent deze uitdrukking meestal dat er of geen licentie is opgegeven, of dat onvoldoende informatie is gegeven om de licentie te kunnen achterhalen.
gi
Zie: geen informatie
GNU/FDL
De licentie waaronder de FysioPedia-teksten zijn geplaatst. Houdt kortweg in dat iedereen de tekst mag gebruiken en veranderen, mits de oorspronkelijke auteur wordt vermeld en het resultaat ook weer onder de GNU/FDL valt.
grijze lijst
Lijst van IP-adressen die vaak vandalisme plegen. Adressen op de grijze lijst mogen bij vandalisme direct geblokkeerd worden.

H

herstellen
Een pagina terugbrengen naar een oudere versie nadat de pagina gevandaliseerd of anderszins verslechterd is.
hist
history, een link die aangeeft, wat de voorgeschiedenis, de edit-geschiedenis, van een artikel is.

I

interprojectlink
Een koppeling tussen artikelen op verschillende wikimediaprojecten, bijvoorbeeld een link naar wictionary/wikiwoordenboek in een artikel op FysioPedia. Niet te verwarren met een interwiki.
interwiki
Een koppeling tussen twee artikelen over hetzelfde onderwerp op FysioPedia's van verschillende talen. Een interwiki wordt ook wel een ;taallink; genoemd.
intro
De allereerste alinea van een artikel. Het streven is, dat hier een beknopte introductie in het onderwerp wordt gegeven, of iets als een definitie, mits er maar in volgende alineas meer over het onderwerp volgt.

K

Kleine edits ster
Zie ster.
kleine wijziging
een wijziging die niet de moeite waard is om alle gebruikers op te wijzen: correcties van spelfouten, stijl- en typefouten en het corrigeren of aanbrengen van (inter)wikilinks.
kroeg
Virtuele plek waar FysioPedianen onderling babbelen en overleggen over allerlei zaken, doorgaans zeer informeel; zie FysioPedia:De kroeg

L

lemma
Term waaronder bepaalde inhoud wordt opgenomen in de encyclopedie. Zie FysioPedia:Lemma.
link;, ;ln
Toevoeging van een hyperlink tussen twee artikelen op dezelfde FysioPedia

M

MagischeGrensSter
Zie ster.
medewerker
Zie: FysioPediaan
Mediaster
Zie ster.
Mediawiki
De software waarop FysioPedia draait; zie ook Mediawiki.
meta
Een Wiki om te overleggen over FysioPedia en andere Wikimediaprojecten op een niveau hoger dan de afzonderlijke FysioPedia. http://meta.FysioPedia.org
moderator
Een rol die bepaalde vaste medewerkers aan FysioPedia vervullen om algemeen onderhoud zoals vandalismebestrijding, verwijderen van ongewenste pagina's, bemiddeling in discussies tussen FysioPedianen, enzovoorts te verrichten; zie FysioPedia:Moderator
moderatorenkliek
met variant ;kliek van moderatoren;, vermeende, mogelijk volledig fictieve, zeer hechte samenwerking tussen een aantal moderatoren die elkaar door dik en dun zouden steunen in beslissingen en overleg.

N

naamruimte
Verzamelnaam van pagina's van een speciale soort; zie Help:Naamruimte
navigatietabel
Een speciaal soort tabel, waarmee makkelijk tussen artikelen van een bepaalde categorie kan worden gesprongen; zie FysioPedia:Sjablonen voor navigatietabellen
ne
zie niet encyclopedisch
NeTTies
Een Belgisch elektronisch tijdschrift (e-zine), waar de Nederlandstalige FysioPedia iedere week een bijdrage voor probeert te verzorgen; zie FysioPedia:Wekelijkse bijdrage in NeTTieS
niet encyclopedisch
Een bijdrage zoals een afbeelding of nieuw artikel heeft als kenmerk dat het niet geschikt is voor FysioPedia. Het als niet encyclopedisch bestempelen van een bijdrage kan een subjectieve zaak zijn.
nlrc
Het kanaal #nlrc op IRC-server irc.freenodes.net. Hierop worden alle wijzigingen op FysioPediaNL getoond; zie FysioPedia Chat.
nocat
No Category (Geen Categorie). Artikelen die geen categorie bevatten worden gemarkeerd met het Sjabloon:Nocat.
NPOV
Afkorting voor het Engelse Neutral Point of View (= neutraal standpunt). Beschrijving van Objectiviteit zoals die bij FysioPedia toegepast wordt. zie ook POV.

O

overlegpagina
Een pagina waarop overleg kan worden gevoerd over een artikel op FysioPedia, bijvoorbeeld omdat de inhoud onduidelijk of incorrect is. (wordt vaak afgekort als OP)

P

pagina buiten gebruik
De pagina staat als verwijderingskandidaat op FysioPedia:Te verwijderen pagina's.
portaal
Een soort ingang tot de informatie die FysioPedia biedt. De bedoeling van portalen is, dat de informatie op een intuïntieve manier wordt gepresenteerd. Het gebruik van een portaal is volledig optioneel. Zie FysioPedia:Gebruikersportaal
POV
Afkorting voor het Engelse Point of View (= niet neutraal standpunt). Beschrijving van het afwijken van de Objectiviteit zoals die bij FysioPedia toegepast wordt. zie ook NPOV.

R

recente wijzigingen
Zie Speciaal:Recentchanges
redirect
Pagina die automatisch doorverwijst naar een andere pagina. wordt gemaakt met #REDIRECT [[paginanaam]] : zie FysioPedia:Redirect
robot
Zie bot

S

samenvoegen
Vanuit de tekst van twee pagina's een pagina maken. (ook sv) Zie FysioPedia:Samenvoegen
SchrijversSter
Zie ster.
sjabloon
Standaardvorm voor een pagina of deel van een pagina. Er is bijvoorbeeld een sjabloon voor landen, voor pausen, et cetera. Zie FysioPedia:Sjablonen.
sokpop
Het hebben van meerdere accounts, waardoor je elkaar kan steunen in discussies. Hierdoor ontstaat onrust. Zie: sokpop
sp
spelling
typo
Correctie van een spelfout
stemlokaal
Een centrale plek waar over allerlei zaken gestemd wordt, dit om versnippering tegen te gaan van stemmingen die voorheen op allerlei overlegpagina's plaatsvonden. Zie: FysioPedia:Stemlokaal
ster
Met diverse varianten, zoals Ster van Verdienste, Schrijversster, Ster voor buitengewone diensten, Kleine edits ster, MediaSter, en MagischeGrensSter zijn voornamelijk bedankjes die iedere gebruiker aan andere gebruikers kan geven als waardering voor het harde werk dat hij of zij op een bepaald gebied heeft verzet, of om andere redenen waardoor de andere gebruiker in verband met de Nederlandstalige FysioPedia verdienstelijk is. Zie FysioPedia:Sterren voor bewezen diensten.
Ster van Verdienste
Zie ster.
Ster voor buitengewone diensten
Zie ster.
Stervrije Zone
Verzameling overlegpagina's waarop aangegeven staat, dat een FysioPediaan geen ster wenst te ontvangen. Zie ook ster.
steward
Een steward op FysioPedia is iemand die over het gehele project gezien de verantwoordelijkheid heeft om personen rechten toe te kennen en te ontnemen. Zie: FysioPedia:Steward
sysop
oudere naam voor moderator (afkorting van het Engelse "system operator")
systeembeheerder
oudere naam voor moderator

T

taallink
Zie: interwiki
troll
Iemand die door het zaaien van onrust en het irriteren van mensen aandacht probeert te krijgen. Zie: Troll (internet)
TVP
FysioPedia:Te verwijderen pagina's
typo
Zie: sp

V

vandaal
Iemand die zijn of haar tijd verspilt aan vandalisme. De acties van een vandaal zijn per definitie tijdverspilling, want zij worden altijd ongedaan gemaakt, vaak al binnen luttele seconden of minuten, vanwege vele oplettende constructieve FysioPedianen.
vandalisme
Verwijdering van tekst zonder reden, plaatsing van beledigend of grappig bedoelde teksten waar deze niet op hun plaats zijn, etcetera.
verwijderlijst
Lijst met te verwijderen pagina's. Paradoxaal genoeg kan iemand een artikel op de verwijderlijst zetten, in de hoop dat mensen het juist genoeg verbeteren, zodat het van de verwijderlijst gehaald kan worden; zie FysioPedia:Te verwijderen pagina's
Verwijder(ings)sessie
de dagelijkse verwijdering van een serie pagina's van FysioPedia:Te verwijderen pagina's.
waarschuwing
ws
Een signaal, afgegeven aan een vandaal om hem ertoe te bewegen te stoppen met zijn niet gewenste acties.

W

wees
weeskind
weeskindartikel
weespagina
ook wel eiland (met varianten) - een artikel waarnaar binnen dezelfde FysioPedia geen enkele koppeling/link/verwijzing is; zie Weespagina's

M

Wet van Murphy-Ellywa
Wet van Ellywa
variant van de Wet van Murphy, zie FysioPedia:Wet van Ellywa

W

wiki
Het woord 'wiki' staat eigenlijk voor iets dat WikiWiki-software gebruikt, maar wordt ook meer specifiek voor FysioPedia gebruikt.
wiki-
Het prefix wiki- wordt vaak voor allerlei woorden geplakt, en heeft weinig extra betekenis behalve dat het deze woorden meer op FysioPedia betrekt. Zo kan wikiverslaafdheid een compulsieve deelname aan FysioPedia aangeven, wikibladzijde een pagina op FysioPedia, enzovoorts.
wikiaholic
Zie FysioPedia:Wikiaholic
wikificatie
wikificeren
Het brengen van een doorgaans relatief nieuw artikel in een formaat zoals dat gebruikelijk is binnen FysioPedia, met introductiezin, koppelingen, interwiki's, witregels, vetgedrukte woorden, cursieve woorden en dergelijke.
wikiholic
Zie FysioPedia:Wikiaholic
Wikimedia
De non-profitorganisatie die FysioPedia en andere projecten formeel beheert. Zie http://www.wikimedia.org/
FysioPediaan
Medewerker aan FysioPedia. Iemand die slechts één typefout heeft verbeterd in een enkel artikel op een of andere FysioPedia, mag zich al FysioPediaan noemen.
wikivirus
Een virus dat ervoor zorgt dat veel mensen koortsachtig aan FysioPedia meewerken. De incubatietijd van het wikivirus is in de meeste gevallen zeer kort. Veel mensen zijn na een kleine correctie aan een artikel als eerste edit al geïnfecteerd met het virus. Er is nog geen vaccin tegen ontwikkeld. Een symptoom van de aanwezigheid van het virus is, dat iemand herhaaldelijk zegt van FysioPedia te vertrekken of weg te blijven.
wikiwiki
De software van FysioPedia en andere, vergelijkbare systemen. Zie: Wikiwiki
WikiWoordenboek
Zie wiktionary
wikt
Verwijzing naar een lemma in het WikiWoordenboek. Als het wikt sjabloon {{wikt}} aan een artikel wordt toegevoegd, krijgt het artikel daarmee een dergelijke verwijzing.
wiktionary
Zoals FysioPedia een vrije encyclopedie is, is wiktionary een vrij woordenboek. Zie: Wiktionary. De Nederlandse Wiktionary, te vinden op http://nl.wiktionary.org.
wiu
WIU
Werk in uitvoering, met verschillende varianten. Een sjabloon dat aangeeft dat een artikel werk in uitvoering is wordt toegevoegd, als men een artikel nog te summier vindt, bijvoorbeeld een beginnetje (zie definitie). Een soortgelijk sjabloon, op het moment van schrijven wiu2, geeft aan dat de auteur verwacht de komende uren nog veel aan een artikel te zullen schaven. In dit geval kan men, vooral als men bewerkingsconflicten wil vermijden, het beste wachten tot het sjabloon is verwijderd voordat men het artikel edit.
woordenboek
FysioPedia is geen ~: Argument dat wordt gebruikt om (volgens de tegenpartij te) korte beginnetjes te verwijderen.
wijz
wijziging, een link die aangeeft, wat de verschillen zijn tussen twee versies van een artikel.
ws
zie waarschuwing

Z

zandbak
Een speciale pagina waarop mensen allerlei dingen kunnen uitproberen zonder daar iemand mee te storen, zoals positionering van illustraties, het leggen van interwiki's en het formatteren van tekst. De zandbak bevindt zich op FysioPedia:Zandbak
zb; zie zandbak
nl
en
ja
De Nederlandstalige, Engelstalige, Japanse, enzovoorts FysioPedia. Als een wijziging +sv: of sv: als samenvatting heeft, dan is bijvoorbeeld een Zweedse interwiki-link toegevoegd.