Orthopedie

Uit FysioPedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Orthopedie komt van het oud-Griekse 'orthos'(recht) en 'paedos'(kind). Het lijkt etymologisch onwaarschijnlijker dat het woord afkomstig zou zijn van het oud-Griekse 'orthos' en het Latijnse 'pes' (voet). Eigenlijk dient het dan ook orthopaedie te zijn. De officiële Nederlandse spelling is echter gewoon orthopedie zonder a.

De oorsprong van de naam voert terug op het recht laten groeien van kinderen. Hoewel kinderorthopedie nog steeds een belangrijk onderdeel is van de orthopedie, is het nu een medisch specialisme dat zich bezighoudt met de behandeling van afwijkingen en ziekten van het steun- en bewegingsapparaat in algemene zin, waaronder dus ook kinderen.

Tot het terrein van de orthopedisch chirurg behoren o.a.:

De behandeling kan conservatief zijn (advies, brace, fysiotherapie, medicijnen) of operatief (bijvoorbeeld bij slijtage van heup of knie een kunstgewricht, ook endoprothese genoemd).
Het aanpassen van prothesen en orthesen wordt op voorschrift van de orthopedisch chirurg, uitgevoerd door orthopedisch technicus.

Externe links

  • NOV - Zorg voor Beweging - De website van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging met goedgekeurd patiënteninformatiemateriaal
  • Orthopedie .nl - Patiënten informatie, vragenrubriek en lotgenotenforum
  • Kinderorthopedie.nl - Orthopedie voor kinderen met veel informatie en een lotgenotenrubriek