Ader (anatomie)

Uit FysioPedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een ader of vene is een soort bloedvat dat zorgt voor de terugvoer van het bloed richting het hart. Het bloed stroomt hier rustiger dan in een slagader en onder lage druk. (Aders zijn wijder dan arteriën van dezelfde vertakkingsgeneratie, en er zijn er ook vaak meer van). De wand van aders is minder dik dan die van slagaders, omdat de druk in aders veel lager is. Aders liggen vaker aan de oppervlakte van het lichaam, terwijl slagaders meestal veel dieper liggen. Veel aders hebben terugslagkleppen die ervoor zorgen dat het bloed niet de verkeerde kant op stroomt. De aders bevatten zuurstofarm bloed, behalve de longader(venae pulmonalis). De longader leidt namelijk het bloed terug van de longen naar het hart en bevat zuurstofrijk bloed.

Een bijzonder type ader is de poortader(vena portae), die bloed van de darmen naar de lever vervoert. Alle andere aders vervoeren bloed rechtstreeks naar het hart toe. Het bloed uit de poortader komt vanuit de darmen en gaat eerst langs de lever zodat de lever het bloed kan zuiveren. Als het bloed de lever gepasseerd is, stroomt het de vena cava (holle ader) in. De vena cava is de grootste ader van het lichaam en kun je beschouwen als de veneuze tegenhanger van de aorta.

Spataders

Spataders zijn verwijde aders. Meestal zijn dit aders in de benen, waarvan de wand verzwakt is. De kleppen in de aders sluiten daardoor de ader niet helemaal meer af, waardoor bloed terug kan stromen naar omlaag. Hierdoor wordt de druk op de wand van de ader nog groter, waardoor deze nog meer zal verwijden. Deze verwijde aders zijn vaak aan de oppervlakte van het been te zien als kleine of grote kronkelende, soms blauwgekleurde vaten.


{{{afb_links}}} Bloedsomloop {{{afb_rechts}}} Icoon-manvrouw.png

Hart - Bloedvaten - Bloed
Vaatstelsel: Arteriën - Arteriolen - Haarvaten - Venulen - Venen - Holle lichaamsaders (vena cava)
Specifieke bloedvaten: Aorta - Kransslagaders - Longslagaders - Spiraalarteriën - Poortaders
Verwante onderwerpen: Bloeddruk - Hemoglobine - Bloedcel - Plasma - Serum - Bloedstolling - Humorale immuniteit