Haarvat

Uit FysioPedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
capillair of haarvat

Een haarvat of capillair is een bloedvat dat spreekwoordelijk zo dun is als een haar, maar de haarvaten zijn in het echt nog veel dunner; ongeveer 6 μm.

Door sommige haarvaten passen maar 1 of enkele bloedcellen naast elkaar en ondanks hun kleine afmeting, is de lengte van alle haarvaten bij elkaar vele malen groter dan die van alle andere bloedvaten zoals aderen en slagaderen bij elkaar. Overigens kunnen haarvaatjes onder invloed van hormonen uitgroeien tot een ader.

Soms wordt het bindweefsel dat de haarvaatjes elastisch maakt slapper, dit komt met name voor bij oudere mensen. Dan kunnen de vaatjes overvuld raken met bloed waardoor ze zichtbaar zijn als rode plekken, meestal in het gezicht; deze 'huidaandoening', die eigenlijk een vaatafwijking is, wordt couperose genoemd.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de inductie van de groei van haarvaten o.a. met het oog op de ontwikkeling van geneesmiddelen die dit proces bij kankergezwellen zouden kunnen tegengaan en zo de tumorgroei kunnen remmen.


{{{afb_links}}} Bloedsomloop {{{afb_rechts}}} Icoon-manvrouw.png

Hart - Bloedvaten - Bloed
Vaatstelsel: Arteriën - Arteriolen - Haarvaten - Venulen - Venen - Holle lichaamsaders (vena cava)
Specifieke bloedvaten: Aorta - Kransslagaders - Longslagaders - Spiraalarteriën - Poortaders
Verwante onderwerpen: Bloeddruk - Hemoglobine - Bloedcel - Plasma - Serum - Bloedstolling - Humorale immuniteit