Artrose

Uit FysioPedia
Versie door Rob (overleg | bijdragen) op 22 sep 2007 om 20:16
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Artrose
Arthrose.JPG
ICD-10 M15-M19, M47
ICD-9 721
OMIM 165720
DiseasesDB 9313
MedlinePlus 000423
eMedicine med/1682 orthoped/427 pmr/93 radio/492

Artrose is in de geneeskunde de naam van een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten. Dit kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. De botten schuren hierdoor over elkaar, wat veel pijn veroorzaakt. Het komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, schouders, nek en heupen.

Artrose kan eigenlijk worden gezien als een normaal proces van de gewrichten bij het ouder worden. Door de toenemende leeftijd, door belasting met het eigen lichaamsgewicht en door vooral plotsklapse bewegingen, neemt de opbouw van het kraakbeen af en de afbraak toe. Dit heeft tot gevolg dat de gewrichten minder kraakbeen hebben en dat er pijn bij beweging gaat ontstaan. Een genezing voor artrose bestaat niet. Wel zijn er diverse complementaire behandelingen die zinvol ingezet kunnen worden bij de pijn die door artrose ontstaat. En een enkel supplement (glucosamine) dat de kraakbeenopbouw ondersteunt. Overgewicht moet worden voorkomen bij artrose, want dat verslechtert de situatie.

Er is nog maar weinig bekend over de oorzaken van artrose. Men weet alleen dat het een samenspel is van factoren: erfelijkheid, zware arbeid of intensief sporten, overgewicht en ook als gevolg van een andere vorm van reuma.