Schouder

Uit FysioPedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De schouder is in de menselijke anatomie het deel van het lichaam tussen de hals en de bovenarm.

Het schoudergewricht (lat.: art. humeri) is een verbinding tussen het schouderblad (lat.: scapula) en de bovenarm (lat.: humerus). De kop van het gewricht wordt gevormd door de kop van de bovenarm (lat.: caput humeri), de kom bevindt zich op de scapula (lat.: cavitas glenoïdale). De kom wordt enigszins vergroot door de aanwezigheid van een kraakbeenring ("labrum articularis").

Dit gewricht heeft de vorm en de functie van een kogelgewricht, en er kan daarom om drie verschillende draaiassen worden bewogen. De bewegingsmogelijkheden van de bovenarm worden vergroot dankzij de schoudergordel, die wordt gevormd door het schouderblad en het sleutelbeen (lat.: clavicula). De schoudergordel rust via het gewricht tussen het sleutelbeen en het borstbeen (lat.: sternum) op de thorax.

Als wordt gekeken naar de morfologie van het schoudergewricht dan valt op dat de kom van het gewricht erg klein is in vergelijking met de kop, die wordt gevormd door de bovenarm. Omdat daarnaast dit gewricht, met name aan de voorzijde, nauwelijks passief door gewrichtsbanden wordt ondersteund, is het erg gevoelig voor luxaties ("uit de kom"). De belangrijkste factor die er toe bijdraagt dat kop en kom bij elkaar blijven is in dit gewricht het zogenaamde "spier-pees manchet" of "rotator-cuff". Deze bestaat uit de m.subscapularis, de m.infraspinatus, de m.supraspinatus en de m.teres minor. Deze spieren zorgen in het schoudergewricht voor een actieve stabiliteit, en trekken het gewrichtskapsel strak.


{{{afb_links}}} Uitwendige delen van het menselijk lichaam {{{afb_rechts}}} Icoon-manvrouw.png
{{{afb_links}}} Skelet {{{afb_rechts}}} Icoon-manvrouw.png

Schedel - Wervelkolom - Borstkas - Borstbeen - Schoudergordel - Arm - Bekkengordel - Been
Bot - Botbreuk- Botheling - Gewricht - Lijst van botten